Om Bothnialoppet

Bothnialoppet Skidor – en utmaning på Piteälven!

Foto: Björn Dahlfors

Bothnia loppet 2017 ca 55 km naturupplevelse
Vi startar på Lindbäcks skidstadion. Första dryg milen går längs det vackra alliansspåret 8,5 km samt en del i skogsterräng ut mot Svensbyn. Där går vu via tunnel ut mot den ursprungliga banan över den vackra Svensbyfjärden med Piteälvens mynning i fonden. Vi fortsätter söderut längs strandlinjen och längs vikarna mot Hemlunda. Efter att ha rundat spetsen på Hemlunda går vi mot strandlinjen på norra sidan där vi tar sikte mot den imponerande Piteälvens mynning. Där ligger också den första kontrollstationen, och via Lillån tar vi oss sedan ut på Svensbyfjärden med riktning tillbaka mot Lindbäcks skidstadion. Avslutningen av loppet blir åter det 8,5 km långa alliansspåret. En 55 km lång naturupplevelse är därmed till ända.

 

Bothnia loppet light 2017 ca 20 km tillfredsställelse
Även det korta loppet 20 km startar på Lindbäcks skidstadion och tar sig direkt via skogsspåret ut till Svensbyfjärden. Efter att vi kommit ut på Svensbyfjärdens is passerar vi den lillan Fabriken och därefter tar vi riktning mot Piteälvens mynning och kontrollstationen. Här avviker det korta loppet med att fortsätta på den västra delen av Svensbyfjärden och tillbaka till målgången på Lindbäcks skidstadion.
 
Känslan av tillfredsställelse är dock densamma oavsett vilket lopp vi väljer. Det känns härligt att ha utfört något som är unikt, som inte finns att uppleva någon annan stans. Två skidlopp där vi fritt kan välja om vi vill åka skate eller klassiskt. 

 

Loppets eldsjälar
Bothnialoppet är ett arrangemang av Piteå IF orientering, Föreningsservice i Piteå samt Norrfjärdens IF - skidsektion och riktar sig till alla som gillar att åka skidor. 

Vi som jobbar med arrangemanget är f.n. Ove Persson (Piteå IF orientering), Mona Lindqvist och Claes Jörgen Pohl(Föreningsservice), Magnus Svanberg (Norrfjärdens IF) samt Hans Hansson som är ordförande. Administrationen sköts av Föreningsservice.

Boende
Hotel Sport and Rest i Bergsviken 0911-31310, inte långt från Lindbäcks Stadion, erbjuder sportpriser till våra deltagare för 340:-per person och natt inkl frukost, sängkläder, handdular o fri parkering. Annat boende bokas med fördel hos Furunäsets Hotell (0911-779 50), Piteå Stadshotell (0911-234000), Piteå Golfklubb (0911-14990), Piteå Vandrarhem (0911-15880), Kust Hotel (0850 252201),Elite Hotel Bishop Arms (0911-257250), City BnB (0911-10000) eller www.pensionatet.com

Banan                                                                                                                                             Banan märks ut med käppar/band. Avståndsskyltar var 5:e kilometer.

Anmäl dig här

Bothnialoppet 60 km
Inga bokningar ännu
375 kr
Bothnialoppet 20 km
Inga bokningar ännu
325 kr
Bothnialoppet ungdom 18 år 20 km
Inga bokningar ännu
175 kr

Translate this page

BÄSTA DELTAGARE I BOTHNIALOPPET

Många av er har, till vår stora glädje, troget väntat på nästa Bothnialopp. Er anmälan är inte glömd, vilket detta brev är en bekräftelse på. Även ni som åkt tidigare men inte velat binda er för att åka 2017 års lopp är ihågkomna. Vår förhoppning är att detta brev ska få er att åter vilja delta.

Som ni sedan tidigare kunnat läsa på vår hemsida www.bothnialoppet.se har en hel del förändringar gjorts sedan starten.

Vi har beslutat att inte längre åka mellan Luleå och Piteå då förutsättningarna med is, flödvatten samt landpassager varit extremt svåra.  Vi har dessutom beslutat att dra banan inom Piteå innerskärgård inklusive Piteälven. På hemsidan kan ni se exakt bansträckning.  Med den nya sträckningen kommer vi inte att få samma problem med flödvatten, vi kommer dessutom att få en mer varierad banprofil med verkligt spännande natur. Vi törs nog påstå att loppet med den nya dragningen behåller sin alldeles unika karaktär.

Start och mål för alla lopp blir på Lindbäcks Stadion. Då Föreningsservice är en av delägarna i Bothnialoppet och samtidigt arrendator av Lindbäcks Stadion ger det oss goda förutsättningar att ge bra service samt närhet för kontinuerlig preparering av banan.

Precis som tidigare blir det en tävlingsklass för damer samt en för herrar fri stil 60 km. Dessutom en motionsklass för samma sträcka. För de som vill åka ett kortare lopp finns fortfarande möjlighet att åka ett renodlat motionslopp ca 20 km fri stil. Vi kommer således att preparera för både skate och klassisk stil. Det är upp till varje åkare att välja vad som passar bäst.

Inför framtiden leker vi med tanken att för varje år göra förändringar av bansträckningen. En av de tankar vi skissar på är att dra banan från Lindbäcks Stadion in till Södra Hamn i Piteå och tillbaka till målet vid Lindbäcks Stadion. Eller rent av starta i Piteå, gå en bit uppför Piteälven för att till slut gå i mål vid Lindbäcks Stadion. Men som sagt, inget kring detta är beslutat, det är än så länge bara idéer.  Vi uppskattar om ni har synpunkter på våra framtidstankar eller kommer med nya spännande idéer som vi kan fundera på.

Men nu koncentrerar vi oss på att genomföra ett kul och utmanande Bothnialopp lördagen den 11 mars 2017. God tur och Gott Nytt År önskar vi er alla.

 

Hans Hansson

Ordförande Bothnialoppet