Det finns många sporter som spelas på olika nivåer. För skidsporter gäller samma sak. Kort förklarat är VM ett evenemang som arrangeras regelbundet och har deltagare från hela världen. Det finns även junior världsmästerskap där endast yngre deltagare får vara med. Vissa VM spelas först med kvalificeringstävlingar för att utse vem av personerna som är bäst. Den bästa får sedan gå vidare till världsmästerskapet.

En sak som är bra att veta är att tävlingen heter samma sak, trots att den är uppdelad efter de olika sporterna. VM i Alpin skidsport är alltså en tävling och VM i Skidskytte är en annan tävling. Sedan delas det även upp i tävlingar för män och tävlingar för kvinnor. Den som vinner hela Världsmästerskapet vinner alltså ett VM-guld.

Världscupen

Världscupen eller World Cup är en internationell tävling. Den kan dock bestå av ett antal deltävlingar där man räknar ihop resultatet för alla deltävlingar för att utse vem som vinner. Många brukar jämföra Världscupen med Världsmästerskap och det är inte helt fel. De båda tävlingarna är nämligen relativt lika varandra i det att tävlingarna har deltagare från hela världen och delas upp. Världscupen i skidskytte är alltså en tävling medan Världscupen i alpin skidåkning är en annan tävling. Den största skillnaden är hur en vinnare utses. Det finns lite mer information om tävlingen här ifall man är intresserad av att lära sig. Alla som inte följer de olika tävlingarna kan till en början få svårt att förstå hur de egentligen går till.