Vinter OS eller Olympiska Vinterspelen är ett stort idrottsevenemang som hålls vart fjärde år. När tävlingen först kom till hölls det samma år som Sommarspelen men detta förändrades och man började hålla Vinterspelen separerade med Sommarspelen i mitten på 1990-talet. De två tävlingarna hålls nu två år ifrån varandra men följer fortfarande en fyraårscykel.

Olympiska Vinterspelen är kort förklarat en blandning med tävlingar i sporter som utövas på is eller snö. Det är här flera skidtävlingar hålls som bland annat backhoppning, längdskidåkning, Alpin skidåkning och snowboard. Alpin skidåkning gjorde sin debut i spelen i Tyskland och på den tiden fick inte skidlärare delta eftersom de ansågs vara för professionella. Längdskidåkningstävlingar började dessutom hållas samtidigt som Alpin skidåkning vilket var på 1930-talet. Så trots att skidsporterna inte var med från början lades de till relativt tidigt i Olympiska Vinterspelen. Dock dröjde det ett antal år innan kvinnor också började delta. I början var det endast män som deltog i tävlingar.

De olympiska Vinterspelen har deltagare från flera länder runt om i världen och har spelats sedan 1920-talet. Under andra världskriget fick dock flera sporttävlingar avbrytas men återupptogs igen på slutet av 1940-talet.