Det finns många kända skidåkare men en som de flesta har hört namnet på även om det inte är i samband med skidåkning, är Gunde Svan. Han föddes i Dalarna år 1962 och är en före detta längdskidåkare. Under sin karriär som längdåkare vann han 7 VM-guld och fyra olympiska guldmedaljer. Gunde Svan anses efter det vara en av världens främsta längdskidåkare.

Svan började sin skidkarriär redan på 70-talet. Han vann silver i Junior VM år 1979, år 1981 vann han brons och silver i Junior VM och 1982 vann han guld. Han fortsatte sin karriär med att delta i bland annat Olympiska Spelen redan år 1984 och även VM samt Världscupen i längdskidor ett antal gånger.

Efter skidkarriären valde Svan att satsa på Rallycross och vann bland annat ett EM-brons och SM-Guld år 1995. Därefter valde han dock att börja med TV och Radio istället. Han har bland annat varit programledare för Gladiatorerna, Fångarna på Fortet och Ingenting är omöjligt för att nämna några. Dessutom har han deltagit i flera radioprogram och 1991 var han sommarpratare i Sveriges Radio. Kort sagt har Gunde Svan dykt upp lite överallt under hela sin karriär.