Vilka sporter som räknas som just skidsporter varierar lite beroende på vem man frågar. Enligt vissa är det endast de sporter som utövas på snö med skidor, medan andra säger att även snowboard räknas som en skidsport. Det finns till och med personer som säger att rullskidor ska räknas som en skidsport trots att de används på vägar med skidor på hjul. Men enligt de flesta är en skidsport en sport som utövas på snö och huruvida snowboard räknas eller inte får man bestämma själv.

Populära skidsporter

Det finns en rad med olika skidsporter som utövas både för nöjes skull och som ett tävlingsmoment. Trots att alla räknas som skidsporter skiljer sig reglerna åt en aning och var sporten utövas beror på vilken sport det gäller. Det finns även vissa skidsporter där man har kombinerat olika sporter och skapat en ny. Några av de populäraste skidsporterna är:

Längdskidåkning – det här är en skidsport som utövas i preparerade spår. Terrängen kan variera en hel del och sporten är som mest populär i de norra delarna av Europa, där det snöar. Men sporten har även börjat växa i popularitet i USA, Kanada och delar av Asien. Längdskidåkning är dessutom en sport med flera tävlingsformer, bland annat jakt-, sprint-, och klassisk stil.

Alpin skidsport – det här är inte en enda skidsport utan en beteckning för flera skidsporter. Kort sagt kan man förklara det som ett samlingsord för olika former av utförsåkning. Exempel på skidsporter som räknas som Alpin skidsport är slalom, störtlopp och snowboard.

Backhoppning – denna skidsport är mer av ett tävlingsmoment än en motionsidrott. Självklart kan man utföra sporten för nöjes skull men den är vanligast för personer som vill tävla i sporten. Den som utövar backhoppning börjar längst upp på en snötäckt backe och ska glida ner så snabbt de kan. Backen ändrar riktning en bit ner, vilket gör att utövaren ”hoppar” med skidorna.

Skidorientering – den här skidsporten kan nog de flesta gissa vad den är. Det är helt enkelt orientering på skidor. I vissa skidsporter finns det endast en väg att välja, eller ett spår. I skidorientering finns det också spår men det finns flera att välja mellan. Dessutom är det tillåtet att åka utanför spåren ifall så önskas.