När det kommer till skidåkning finns det en speciell utrustning man behöver. Dock kan den variera beroende på vilken skidsport man är intresserad av. De flesta som väljer att åka skidor för nöjes skull eller för att motionera åker vanligtvis längdskidor eller slalom. Vissa tycker bättre om att åka snowboard istället för skidor vilket innebär att man måste köpa en snowboard istället för skidor.

Grundutrustning

Det självklara man måste skaffa för att delta i en skidsport är skidor eller snowboard. Det är viktigt att skaffa rätt sort vilket varierar beroende på hur gammal du är, vilken längd och var du ska åka någonstans. Du måste också skaffa pjäxor som passar till skidorna och är i rätt storlek. Beroende på vilken skidsport du väljer kan du också behöva stavar. De kan göra det lättare att hålla balansen till en början. Men många som åker slalom väljer till slut att åka utan stavar. Längdskidåkning kräver dock att man har ett par stavar för att ta sig fram. Om du besöker en skidanläggning kan du många gånger hyra utrustning istället för att köpa, både skidor/snowboard med pjäxor och hjälm. Men om du vet att skidåkningen kommer ske regelbundet kan det löna sig att köpa all utrustning istället för att behöva hyra varje gång du besöker backen.

En annan del som är viktig att köpa, framförallt om man inte känner sig säker på skidor, är skydd och då menas det främst en hjälm. Det kan också vara bra att köpa speciella kläder som är varma men kanske inte så stora och tjocka. Lite tunnare men varma kläder brukar göra det lättare att åka skidor, främst om du ska åka en längre stund.